CHECK IN!

Merk jij ook regelmatig te laat dat je, je grenzen bent overgegaan? Veel mensen hebben het probleem dat ze door alle drukte hun grenzen niet meer in de gaten kunnen houden. En als gevolg hiervan er pas aan het einde van de dag achter komen dat ze te ver zijn gegaan als ze doodmoe op de bank liggen. Het is daarom belangrijk om altijd in de gaten te houden hoe je, je voelt. Dit wordt ook wel een check-in genoemd. 

 

Wat is inchecken? 

Ik bedoel dus niet inchecken op het vliegveld, waar ik meestal onhandig sta te stuntelen met al mijn bagage. Nee, gewoon inchecken bij jezelf in het normale dagelijkse leven. Sta je er weleens bij stil hoe je, je voelt of spring je uit bed, onder de douche en glijd je de dag in? 

 

Inchecken is een van de belangrijkste tools die je hebt om gedurende de dag te kunnen blijven voelen wat jij nodig hebt. Als je incheckt bij jezelf vraag je je af, wat voel ik? Wat speelt zich in mij af? Dit kan een snelle ademhaling zijn, trillingen in je been, een zwaar gevoel, etc. Je hoeft je niet af te vragen waarom dit zo is, het is wat zich nu aandient. 

 

Kleine kinderen zijn de hele dag ingecheckt, ze zijn in het moment en voelen instant wat ze willen en niet willen. Als je opgroeit gaan de meesten van ons meer vanuit het hoofd leven, we moeten rekening gaan houden met de tijd, afspraken nakomen, je emoties reguleren en dan raakt het aandacht besteden aan wat je voelt voor veel mensen naar de achtergrond.

Als je volwassen bent is inchecken bij jezelf lastig, want je bent vaak aan het afstemmen op de behoeften van anderen (je collega's, kinderen, partner, moeder, etc.). Maar als je alleen maar afstemt op de ander, kun je zelf niet goed meer voelen wat jij nodig hebt en zo ga je onbedoeld iedere keer over je eigen grenzen heen. 

 

Hoe check je in?

In het begin is het handig om een rustige plek op te zoeken waar je even niet gestoord kunt worden. Je kunt staan, zitten of liggen en adem een paar keer diep in door je neus en adem uit door je mond. Als je voelt dat je rustiger wordt observeer dan wat je voelt in je lichaam, kun je je hartslag voelen, hoe haal je adem, voel je nog andere dingen in je lichaam? Vraag jezelf niet af waarom je voelt wat je voelt, observeer het alleen maar.Na deze korte check-in kun je nu voelen waar jij behoefte aan hebt, misschien iets eten, even zitten of juist doorgaan met dat waar je mee bezig was. 

 

Als je een aantal keer per dag een check-in doet kun je een betere balans gedurende jouw dag creëren. Je zult je bewuster worden van jouw grenzen en beter kunnen voelen wat jij zelf nodig hebt.  Het is natuurlijk een open deur maar als jij goed voor jezelf zorgt kun je ook beter voor anderen zorgen. 

Als je het lastig vindt en een duwtje in de rug nodig hebt, kunnen we ook ‘samen op reis’ en leer ik je stapsgewijs om meer rust en balans in jouw leven te creëren.

 

Mariëlle