top of page
jeshoots-com-pUAM5hPaCRI-unsplash.jpeg

RUST & BALANS OP JE WERK

Tijdens een lekkere lunch stelde iemand mij de vraag ‘hoe blijf ik rustig in mijn hoofd tijdens mijn werk?’ De hele dag in online meetings, deadlines en allerlei dingen in mijn achterhoofd die ik ook nog moet doen….Waarschijnlijk herkenbaar voor velen van ons. Een uitspraak waar ik direct aan dacht was: 

 

Balance is not something you find, it’s something you create 

- Jane Kingsford -

            

Creëer zelf meer rust en balans tijdens jouw werkdag. Hoe doe je dat?

Wil je efficiënt kunnen werken, overzicht behouden en rustig kunnen blijven, dan moeten actieve perioden met ingespannen aandacht, afgewisseld worden met perioden van rust. Het lijkt heel makkelijk, maar het is moeilijker dan je denkt. Probeer het vooral een tijdje uit, want het zal je veel opleveren. In het begin zal het misschien als tijdsverlies voelen, maar hou vooral vol, de resultaten komen vanzelf.

 

Dit zijn 4 korte oefeningen die je gedurende de dag heel gemakkelijk op je werkplek kunt doen. Door jezelf af en toe een paar minuten te geven om bij te komen, blijf je alerter, fitter en creatiever. Overbelasting zal minder snel optreden en daar is iedereen bij gebaat. Bij veel grote ondernemingen zoals Apple, L’Oreal, Siemens en Google zijn ontspanningsoefeningen en meditatie al vele jaren heel gewoon. Blijf je maar doorwerken, stel dan je alarm een aantal keren per dag in om jezelf te herinneren aan de oefeningen. 

 

1. Bewuster ademhalen

Ga rechtop zitten, ontspannen maar met een rechte rug (als je het prettig vindt sluit je je ogen). Adem 3 tellen diep in door je neus naar je onderbuik en uit via je mond. Doe dit minimaal 5 keer en probeer je uitademing langer te maken dan je inademing.

 

2. Objectmeditatie

Neem een voorwerp op je bureau of werkplek en stel je alarm in op 3 minuten.

Zorg ervoor dat je in een comfortabele, rechte houding zit. Focus dan volledig op dit voorwerp. Zet het voorwerp vlak voor je en focus je er volledig op. Je hoeft niet over het voorwerp na te denken, alleen je volledige aandacht er op te richten. Zodra je aan iets anders gaat denken, breng je je aandacht weer volledig terug naar het voorwerp. 

 

3. Breinpauze

Wees stil en mijmer een paar minuten voor je uit. 

Je hersenen krijgen zo de mogelijkheid om te herstellen. Uit MRI-scans blijkt dat hersenen in ruststand net zo actief zijn als wanneer ze zich focussen op een bepaald onderwerp. Droom dus lekker even weg en je hersenen gaan ondertussen door met het oplossen van problemen en het afvoeren van afvalstoffen.

 

4. Palming 

Wanneer je uren achter elkaar naar een beeldscherm hebt gekeken zijn je ogen heel erg aan rust toe. Een Britse oogheelkundige bedacht een eenvoudige techniek. Stel je alarm in op 3 minuten of langer.

Begin met je handpalmen flink over elkaar te wrijven zodat ze warm worden. Maak dan kommetjes van je handen en bedek daarmee je ogen.

Houd je ogen open en laat de visuele stilte op die manier een paar minuten doordringen. De warmte van je hand ontspannen de spieren binnen en rondom je oog. Het donker zorgt ervoor dat het netvlies rust krijgt.

 

Lukt dit allemaal niet, dan kun je altijd nog een poster met een rustgevend natuurtafereel ophangen. Contact met de natuur, ook al kijk je er alleen maar naar, is ook goed tegen stress. Laat je mij weten wat voor jou wel en niet werkt?

 

Marielle

bottom of page