top of page

DE MAGIE VAN NATUURCOACHING

Regelmatig krijg ik de vraag wat natuurcoaching is. Een natuurcoach wandelt en gebruikt de natuur heel actief tijdens het coachen. De combinatie van wandelen, vertragen, de rust en de werkvormen in de natuur zorgen voor ruimte in je hoofd en je lichaam. Het is een magisch proces waarbij je op jouw tempo meer rust en inzichten krijgt.

 

Wat doet natuurcoaching met je?

Door in de natuur te zijn creëer je letterlijk ruimte in je hoofd en zorg je ervoor dat je meer uit je hoofd (denken) gaat en in je lichaam (gevoel) zakt. Een natuurcoachsessie geeft ruimte voor stilte, overpeinzingen en oogcontact is niet de hele tijd noodzakelijk, wat ervoor zorgt dat het makkelijker is om je uit te spreken. 

De wetenschap heeft aangetoond dat tijd in de natuur doorbrengen ervoor zorgt dat:

  • Stress vermindert

  • Je hartslag verlaagt

  • Het cortisolgehalte verlaagt

  • Je immuunsysteem versterkt

  • Stemming en concentratievermogen verbetert

  • Je creatiever wordt en meer energie krijgt

 

De magie van het bos

Zelf ervaar ik tijdens mijn coachsessies dat het bos een grote rol speelt in het helpen van de client. Ik stel vragen, luister, zet werkvormen in, creëer een veilige omgeving en de natuur zorgt voor de beelden, metaforen en symbolen die de cliënt goed helpen. Bij het inzetten van de werkvormen merk ik dat cliënten er niet lang over na hoeven te denken, maar zich intuïtief aangetrokken voelen tot iets in de natuur. Dat beeld zegt zoveel meer dan je in woorden had kunnen uitdrukken. Bovendien zorgt dit beeld ook voor een verankering in jezelf die bij je blijft. Het is vaak magisch wat er ontstaat, vooral omdat ik als coach jou alleen maar volg en een veilige ruimte biedt. De natuur doet de rest. 

 

Een natuurcoachsessie uit de praktijk

Om je een idee te geven neem ik je mee naar de derde natuurcoachsessie met een van mijn cliënten. In de eerste twee sessies hebben we gekeken waar zij op dit moment tegen aan loopt. Ze is al jaren niet blij meer met haar huidige baan, maar de overstap naar iets nieuws is nog te ver weg. De wens die zij geformuleerd heeft is duidelijk, ik wil mijn droom volgen en mijn eigen bedrijf starten. Het is een mooie dag en we wandelen in een rustig tempo door het bos. Om even los te komen van alle gedachten en drukte van die ochtend, lopen we de eerste 10 minuten in stilte. Af en toe doe ik korte bewustwordings-oefeningen met haar, waardoor zij tot rust komt. De ontspanning is duidelijk voelbaar en van haar gezicht af te lezen. 

 

In deze derde sessie gaan we in 1,5 uur kijken waarom zij de stap niet durft te zetten om voor zichzelf te beginnen. Ik vraag haar of er een plek is in het bos die haar aandacht trekt. We lopen nog een stukje door en dan staat ze ineens stil in het midden van het pad. In de lucht cirkelen twee buizerds boven haar en links van zich ziet ze een dode buizerd liggen. Dan loopt ze naar een lange omgevallen boomstronk, waar aan het einde de dode vogel ligt. Ik vraag haar of zij een bouwwerk van haar blokkades wil maken met materialen uit het bos. Ze begint meteen met het verzamelen van grote takken die ze op de boomstronk legt. Ik stel haar veel vragen over het bouwwerk. De kwartjes beginnen langzaam te vallen. We blijven nog even zwijgend staan en ze neemt een foto van de boomstronk met het bouwwerk.

 

Twee weken later ontmoeten we elkaar weer en als ik haar vraag naar de belangrijkste inzichten uit onze vorige sessie, dan is het heel duidelijk. In de derde sessie raakte het beeld van de dode buizerd haar, maar ze wist nog niet precies waarom. Ze vertelde dat ze tijdens het bespreken van haar blokkades veel inzichten had gekregen waarom ze nog niet was begonnen met het verwezenlijken van haar droom. Pas later drong tot haar door dat het beeld van de twee vliegende vogels en de dode vogel op de grond ook een grote rol had gespeeld. De vraag die het bij haar opriep was: “wil ik als een dood vogeltje met al mijn wensen en verlangens op de grond liggen of spreid ik mijn vleugels en laat ik mijn stem horen?” Het beeld van de buizerds bleef heel aanwezig en gaf haar de kracht en het vertrouwen dat ze voor haar droom mocht gaan.

 

Inmiddels zijn we weer enige tijd verder, heeft ze haar baan opgezegd en is ze druk bezig om haar eigen bedrijf vorm te geven. Ze zit vol ideeën, inspiratie en daadkracht. Geweldig om te zien dat er zulke magische dingen gebeuren in de natuur.

 

Mariëlle 

bottom of page