top of page

NIETS DOEN ALS MEDICIJN

Sta jij er weleens bij stil wat niets doen voor jou betekent? En doe jij weleens helemaal niets of kun je je herinneren wanneer je voor het laatste niets hebt gedaan? Ben jij iemand die de dag begint met het schrijven van een to-do lijstje en besteed jij iedere minuut het liefst zo efficiënt mogelijk?  Het is per persoon zeer verschillend hoe mensen niets doen ervaren, het varieert van je zeer ongemakkelijk voelen, niet weten hoe je niets kunt doen, het niet kunnen tot helemaal tot jezelf kunnen komen. Heb jij ooit geprobeerd niets te doen? En weet jij hoe niets doen als medicijn kunt gebruiken? 

 

Wat is niets doen?

Voor mij is niets doen zitten of liggen en mijn gedachten voorbij laten gaan. Ik wil niks oplossen en niks bereiken. Olga Mecking heeft onderzoek gedaan naar niksen en daar een boek over geschreven (niksen, de dutch art of luieren). Zij beschrijft dat niksen het effectiefst kan worden gedefinieerd door te omschrijven wat het niet is. Niksen is: 

  • geen werk doen 

  • geen emotionele arbeid verrichten (nadenken over dagplanning, piekeren) 

  • geen mindfulness (meditatie is toch iets doen)

  • geen luiheid of verveling (je wilt wel iets doen, maar je weet niet wat)

  • niet het lezen van boeken, tv-kijken of surfen op Social Media

 

Wat is niksen dan wel? Niksen is ‘nietsdoen zonder doel’. Je doet niets omdat je dat wil.

 

Mijn eerste bewuste ervaringen met niets doen heb ik opgedaan tijdens een stilteretraite. Een week lang mijn mond dicht houden, niet lezen, geen telefoon, wel 2x per dag yoga en mediteren. Degenen die ons begeleiden raden ons sterk aan om in onze vrije tijd niet de hele dag dingen te doen (wandelen, zwemmen), maar om gewoon te zijn. Die zin is de hele week in mijn hoofd blijven hangen en wat vond ik het lastig. Na 5 minuten zitten en niets doen werd alles in mij onrustig, zal ik nog een kopje thee halen of alvast mijn yoga outfit aan gaan trekken? Het duurde een paar dagen voordat ik rustig genoeg was om gewoon te zitten en niet van alles te bedenken in mijn hoofd. Maar waar werd ik dan zo onrustig van? Ik hoefde niets te doen, niet te werken, niet te koken, niet te praten, niet leuk te zijn, waarom kostte niets doen en gewoon zijn mij dan zoveel moeite? Het was mijn eigen oordeel over niets doen, het betekende voor mij lui zijn. En vanuit luiheid kan niets goed komen dacht ik, maar niets bleek minder waar.

 

Als ik regelmatig niets doe kan ik beter luisteren, naar anderen en zeker naar mezelf. Ik kan beter voelen waar ik behoefte aan heb en heb minder oordelen. Niets doen is voor mij een geweldig en goedkoop medicijn. Ik voel (na jarenlange oefening) in mijn dagelijks leven meestal aan wanneer ik even niets moet doen. Al zijn het maar 5 minuten niets doen, het helpt altijd en ik ben ervan overtuigd dat ik zelfs productiever ben als ik tijd vrij maak om niets te doen.

 

Hoe kun jij niets doen?

Mocht je meteen denken dat kan ik niet, dan is het voor jou absoluut aan te raden om ermee te gaan experimenteren. Als jij een taak hebt uitgevoerd van jouw to-do lijst krijg je een goed gevoel, je voelt je tevreden. Zet niets doen dus ook op dat lijstje, al is het maar 5 minuten. Leg de lat niet te hoog, maar begin wel. Wacht ook niet tot je huis is opgeruimd of al je andere taken zijn gedaan, maar ga nu beginnen. Zoek een comfortabele plek waar je gaat zitten of liggen en kijk wat er gebeurt. Als jouw hoofd zich ermee gaat bemoeien, ‘je kunt nu iets nuttigs doen, wat een onzin, zo kom je nooit ergens en allerlei andere oordelen, dan laat je dit er gewoon zijn. Gedachten komen en gaan, je hoeft ze niet te veranderen, je kijkt ernaar en laat ze voorbijgaan. Het kan zijn dat je in het begin juist onrustiger wordt en het helemaal niet prettig vindt. Als je gewend bent om altijd iets te doen, dan is dit heel normaal.

 

Ik ben natuurcoach en geen dokter, maar wil je productiever worden EN meer rust en balans ervaren dan schrijf ik je met liefde dit gratis recept voor; driemaal daags ‘niets doen’.

 

Mariëlle

bottom of page